Mindent karácsonyról ötletek ételek dekoráció!

Tudni szeretnéd honnan származik a karácsony neve vagy ki indította el a karácsonyfa forradalmat milyen ünnep? Vagy most készítesz először karácsonyi fogásokat? Nem gond!

a bejgli

a bejgliből több fajta van az egyik legkedveltrebb a mákos de sokan szeretik még a diósat és a kakaósat és csokoládésat.


Hozzávalók (2 db félkilós bejglihez)

A tésztához:
260 g liszt
78 g teavaj
52 g sertészsír
26 g porcukor
csipet só
4 g élesztő
26 g tojássárga (1 db)
52 g tej

A töltelékhez:
272 g darált dió, vagy mák
110 g cukor
25 g méz
6 g őrölt fahéj
81 g tej
vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
ízlés szerint tehetünk hozzá apróra vágott kandírozott narancshéjat, vagy kandírozott gyömbért, mazsolát, őrölt kardamomot, vagy őrölt szerecsendiót

A kenéshez:
tojássárga
tojásfehérje


Elkészítés

1. Szükségünk lesz egy 200 C-os sütőre, de még ne melegítsük elő, korai lenne. Akkor kapcsoljuk be a sütőt, mikor a tojásfehérjével lekenjük a bejgliket.

2. Egy tálba kimérjük a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsoljuk össze az összetevőket

3. Egy másik edénybe belemérjük az élesztőt, a tejet, és a tojássárgákat. Ebben az edényben keverjük simára az összetevőket.

4. A lisztes keverékhez öntsük hozzá a tejes keveréket, és gyúrjuk simára a tésztát.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Amint egynemű lesz, eldolgoztuk benne az összetevőket, fejezzük be a dagasztást! 

5. Ha simára elgyúrtuk a tésztát, 250g-os darabokra osztjuk, gömbölyűre virgoljuk őket, majd fóliával letakarva egy órára tegyük a hűtőbe pihenni őket.

6. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy tálba kimérjük a diót, fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat, és a kandírozott (opcionális) ízesítőanyagokat. Lazán összekeverjük őket.

7. Egy lábasban a tejet felforraljuk a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzuk a diós keveréket, és egy fakanállal teljesen egyneműre keverjük az így kapott tölteléket, majd fóliával letakarva hűtőbe tesszük.

8. Ha kihűltek a tészták, 21 X 28 cm-es téglalapokra nyújtjuk őket. Fontos, hogy a tészták vastagsága egyenletes legyen!

9. Ezután a Töltelékeket is 250 g-os darabokra osztjuk, és a darabokat két folpack fólia közé téve 19 X 26 cm-es, úgyszintén egyenletes vastagságú téglalapokra alakítjuk.
Először a két fólia közt lévő tölteléket kezünkkel tapicskoljuk négyzet alakúra, majd nyújtófával nyújtsuk egyenletesre a két fólia közt.

10. A töltelék egyik feléről távolítsuk el a fóliát, majd a másik fóliánál fogva borítsuk a tészta közepére, végül az utolsó fóliát is vegyük le.

11. A tészta két oldalát hajtsuk fel a töltelékre, és nyomkodjuk le a töltelék szintjének magasságába.

12. Ugyanezt a műveletet végezzük ez a tészta hosszabbik oldalainak egyikén is, majd innen tekerjük fel a bejglit szép szorosan. Mikor feltekertük a bejgliket, szurkáljuk meg őket, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz.

13. Tegyük sütőlemezre, és kenjük le, vékonyan tojássárgájával a bejgliket. Ezután tegyük a bejgliket hűvös helyre száradni!

14. Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, most kenjük le őket vékonyan tojásfehérjével is. Most is tegyük a bejgliket hűvös helyre, és várjuk meg, míg teljesen megszáradnak!

15. Ha megszáradt rajtuk a tojásfehérje, sütőbe tesszük. 15 percig sütjük őket 200 C-on, majd a 15. perc után vegyük vissza a sütőt 190 C-ra, és további 10 percig süssük. Így összesen kb 25-30 perc alatt a bejglik készre sülnek légkeverés nélküli sütőben.

16. Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk végeiket, és oldalaikat.

17. Ha kihűltek a bejglik, szeleteljük, és kínálhatjuk őket.             


A mézes kalács:

A sajtónak köszönhetően ma már senkinek sem újdonság, mennyit romlott az élelmiszeripar minősége az utóbb időben. Ezt a hanyatlást leginkább az olyan szezonális termékek sínylik meg, amelyekből rengeteg fogy: ilyenek a csoki-Mikulások, és persze a szaloncukrok is. Tele vannak mesterséges színezékekkel, ízfokozókkal, bevonó masszákkal, tejporral, tartósítószerrel, és még egy rakás olyasmivel, amiről az átlagos vásárló azt sem tudja, micsoda, és káros-e, vagy sem. Így már azzal sokat tehetsz az egészségedért, ha az olyan karácsonyi édességeket, amelyeket mindenképpen beszereznél, megpróbálod magad elkészíteni otthon. Ha nem sikerülhet is tökéletesen diétásra, hiszen mégiscsak édességről van szó, jobb érzés tudni, mi van abban, amit a családod elé teszel, mit lopkodnak le a karácsonyfáról. Receptjeinkből ötleteket nyerhetsz a fő karácsonyi édességek - a szaloncukor, a mézeskalács, a habcsók - tökéletesíthető elkészítéséhez.

A klasszikus mézeskalács

Biztosan nem tudtad, hogy a mézeskalács fűszerei nemcsak finomak, de baktériumölő hatásuk révén egészségesek is. A mézeskalács előnye még, hogy karácsonyfadíszként nagyon dekoratív, de asztalra, szép tálba helyezve is megállja a helyét. Mivel nagyon sokáig eláll, a januári ünnepgyászoló időszakban is megvigasztalhatod magad pár falat karácsonyi ízzel.

Hozzávalók:

  • fél kg liszt
  • 25 dkg méz
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 12 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • mézeskalácsfűszerek: (összesen egy púpozott evőkanál)
  • gyömbér, szegfűszeg, fahéj, kardamom, szerecsendió, ánizs
  • 1 evőkanál cukormentes kakaópor
  • + egy tojás

Elkészítése: A mézet, a tojást és a vajat, tehát a nedves összetevőket keverd el, majd fokozatosan add hozzá a többit. Először a fűszereket, majd a kakaóport, folyamatos keverés közben, a lisztet, kanalanként adagolva. A tésztát pár órára tedd félre, majd lisztes deszkán nyújtsd ki kb. félcentisre, és szaggasd ki kedvenc formáiddal. A tetejét kend meg egy felvert tojással, és 180 fokon süsd kb. 15-20 percig. Ezután következik a díszítés kreatív feladata. A tojásokból visszamaradt fehérjét a porcukorral és egy kanál citromlével verd kemény masszává. Töltsd uzsonnás zacskóba, melynek sarkán szúrj 1 mm-es lukat. Ezen keresztül nyomd ki a masszát, így dekoráld a kalácsokat.

A szaloncukor:


Szaloncukor házilag

Csendben, magadnak azért bevallhatod: a szaloncukorban bizony a papír a lényeg. A zörgő, csillogó csomagolás, a kibontás és a rátalálás öröme. Ha pedig a papírban nem épp olyan édesség rejlik, ami megfelelne a szaloncukorról alkotott elvárásoknak, senki se bánja. Nézz körül alaposan a csomagolópapírok kínálatában, vagdoss belőlük kis darabokat, és tekerd a klasszikus formába a kis cukrokat.
Marcipános-aszaltszilvás szaloncukor

Hozzávalók:

  • fél kg marcipánmassza
  • fél kg magozott, puha aszalt szilva
  • magas kakaótartalmú étcsokoládé


Elkészítése: Az aszalt szilvákat egyenként vond be marcipánnal, mintha gyurmáznál. Formázd szaloncukor alakúra. Ez eléggé pepecselős munka, de az édes-savanyú végeredmény mindent megér. Vízgőz fölött olvaszd fel a csokoládét, majd egyenként mártogasd bele a marcipános szilvacsomagokat. Sütőpapírral bélelt tálcákra rakd le őket, hogy nyugodtan megszáradhassanak, és a csoki teljesen megkössön rajtuk. Másnap tekerd őket szép csomagolópapírba.

Gyümölcsös-zselés szaloncukor

Hozzávalók:

  • 2 dl gyümölcsvelő fagyasztott gyümölcsből
  • méz
  • 3 zselatinlap
  • bevonó étcsokoládé

Elkészítése: A kiválasztott gyümölcsöt főzd össze egy kevés mézzel, majd szűrd át. A zselatinlapokat áztasd hideg vízbe. 5 perc után nyomkodd ki őket, és keverd a gyümölcsmasszához. Várd meg, amíg besűrűsödik, majd öntsd lapos, szögletes tálba. Hűtsd le teljesen, majd vágd akkora darabokra, amekkora cukrokat szeretnél. A csokoládét gőz fölött olvaszd fel, és hagyd kihűlni. A zselédarabokat egyenként helyezd villára, majd mártsd a csokoládéba, és egy nagy tálcán hagyd megdermedni. Ha kész, csomagolhatod!


kókuszós habcsók:


Kókuszos habcsók

  • 4 tojásfehérje
  • 1 evőkanál citromlé
  • 14 dkg cukor vagy édesítőszer
  • 14 dkg kókuszreszelék

Elkészítése: A fehérjéket kezdd habbá verni, félúton add hozzá a citromlevet és a cukrot. Ha a hab egészen kemény, óvatosan, csak forgatva, nem keverve, add hozzá a kókuszreszeléket. A mézeskalács díszítésekor már említett módszerrel, csak nagyobb lyukú zacskóval nyomj ki formákat a masszából egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. 150 fokon kb. 15 perc alatt süsd meg őket, majd hagyd száradni. Ha van kedved, mártogasd olvasztott étcsokoládéba a habcsókokat.


Adventi hangulat - fűszeres, mogyorós, diós, mézes illatok kavarognak a konyhából! Hangolódjunk fokozatosan az ünnepekre! Közös sütögetés vagy egy együtt elfogyasztott uzsonna is segít abban,hogy a rohanó világban ne csak az ajándékbeszerzésről szóljon az ünnepi készülődés!

Zabpelyhes-almás sütemény
Hozzávalók: 2 közepes alma, 10 dkg zabpehely, 3 dl tej, 4 ek. méz, 1 tojás, fél dl olaj, 20 dkg grahamliszt, 1 cs. sütőpor, ízlés szerint fahéj

A zabpelyhet 20 percre beáztatom 3 dl tejbe. Az almát meghámozom, lereszelem és meghintem a fahéjjal. Hozzákeverem a mézet, az olajat, a tojást és az áztatott zabpelyhet. Ezután rászórom a lisztet és a sütőport, összevegyítem és az egészet egynemű masszává keverem. Papírral bélelt közepes méretű tepsibe teszem és 170 fokon tűpróbáig sütöm. Ha túl gyorsan sülne és még a belseje nyers, érdemes egy darab alufóliával letakarni.
Langyosan tálalom,. Kínálhatunk hozzá bármilyen lekvárt is, de anélkül is nagyon finom!

Illatos-almás kosárkák
Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 3 közepes alma, 3-4 kanál barna nádcukor, 5-6 kanál darált keksz vagy őrölt zabpehely,  mézeskalács fűszerkeverék

Egy 12 lyukú muffinformát előkészítek, vékonyan kikenem olajjal. A tésztát vékonyra nyújtom, 12 darabba vágom. Közben az almát megmosom és héjastól vékony szeletekre vágom, magházát eltávolítom. A tésztát megszórom kicsit darált keksszel vagy őrölt zabpehellyel és beleteszem az almaszeleteket. Megszórom barnacukorral és mézeskalács fűszerrel, 200 fokos sütőbe tolom és várom az illatokat.
Desszertként vagy uzsonnára ajánlom, langyosan a legfinomabb!

Almás-mogyorós aprósütemény
Hozzávalók: 1 közepes alma reszelve, 10 dkg margarin, 10 dkg darált mogyoró, 20 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 10 dkg cukor

A hozzávalókat összekeverem és -gyúrom egy nagy tálban. Két nagy tepsit kibélelek sütőpapírral és a tésztából diónyi gombócokat formázok, amiket elrendezek a tepsin. Kézzel mindegyiket kicsit meglapítom és 180 fokos sütőben sütöm kb. 10-12 percig
Sokáig eltartható fém dobozban, de finom íze és illata miatt gyorsan el szokott fogyni!

Szegény britek nem a konyhájukról híresek, pedig igenis vannak finom ételeik és ünnepelni is nagyon tudnak. Ünnepi desszertjük a karácsonyi puding (Christmas pudding). melyet csonthéjasokból, szárított gyümölcsökből, fűszerekből, gyümölcsléből vagy alkoholból és faggyúból készítenek gőzöléssel. Az imént felsorolt hozzávalókat az angolok egyszerűen csak "mincemeat"-nek azaz darált húsnak nevezik, aminek oka, hogy régen az ősszel levágott állatok húsát szárított gyümölcsökkel együtt tartósították, és ezt a keveréket használták sütésre tél idején. Szerencsére a hús időközben kikopott a desszert hozzávalói közül. 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 5
Heti: 22
Havi: 18
Össz.: 11 284

Látogatottság növelés
Oldal: karácsony meghatározó ételei
Mindent karácsonyról ötletek ételek dekoráció! - © 2008 - 2024 - karacsonyrlmindent.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »